Den kolde tid

Findes der noget bedre end når det river og rusker og bladene langsomt skifter farve, ligesom næserne, blot i en anden kulør. Ja de bliver jo begge rødlige, men gule bliver næserne dog ikke. I takt med at det bliver koldere indenfor, bliver det varmere indenfor med alt, hvad det medfører af hygge. Det gode gamle danske ord, som kun vanskeligt lader sig oversætte til andre sprog, fordi kun vi, ved hvad det helt præcist betyder.

Den 1. oktober.

I mange danske hjem melder der sig i løbet af september måned den velkendte diskussion om, hvorvidt man skal eller kan tænde for varmen før d. 1. oktober. I vores hjem er det skæringsdatoen, selvom det holdt hårdt i år. Børnene himlede op om, at man da simpelthen ikke kunne være så fattig, at man ikke havde råd til at tænde for varmen, når de nu nærmest var ved at omkomme. Imens kunne jeg jo kun himle op om global opvarmning. En ulige diskussion med helt forskelligt udgangspunkt og indhold.

Sneen.

En anden ting der før eller siden indtræffer, er det hvide guld fra oven. Enhver husejers forbandelse og ethvert barns fornøjelse: Sneen. Min nabo med hjørnegrunden beklager sig hvert år. Mens vi andre kan nøjes med at feje en enkelt stribe, må han knokle hele vejen rundt om huset. Før i tiden forbarmede jeg mig nogen gange over ham og tog noget af hans sne med, mens jeg alligevel var i gang, men som tiden er gået, gider jeg ikke rigtig. Der har aldrig lydt et tak eller lignende, så nu må han klare den selv eller anskaffe sig en fejemaskine.

Den kolde tid

Fedt.

Endnu en ting, som hører den kolde tid til, er alle de undskyldninger vi kan komme på, for at skulle hygge og samtidig poppe noget i os. Vi trænger lige til en kop kakao med noget sødt. Efterårskagen eller senere hen alverdens julestads. Det er hårdt for kroppen, men jo også ih så hyggeligt. Mange mennesker tager en del på i vinterhalvåret, og det kræver sin mand eller kvinde og holde vægten i efteråret og vinteren. Det gyldne råd om kun at snolde i weekenderne er nok godt at følge, men kan man hygge uden at guffe? Det er ikke mange, der vil mene det i vores del af verdenen.

Lys.

Den kolde tid

Når lyset forsvinder udenfor, forsvinder det også indenfor hos mange. Altså ikke fysisk, men mentalt. Alt for mange mennesker påvirkes af den kolde og især mørke tid, og man må derfor på forskellige vis sørge for at følge gode råd. Være udenfor så meget så muligt i de lyse timer er et godt råd, men jo selvsagt svært at følge, hvis man har et 8-16 job. Særlige lyslamper er blevet populære og et godt middel mod vinterdepression. Dem, der har råd, tager en tur sydpå. En lille indsprøjtning af både lys og varme kan lige holde det værste væk.

Held og lykke.

De næste måneder bringer således godt og skidt med sig, og der skal herfra lyde et held og lykke med at komme igennem efteråret og vinteren.